Представники Державної екологічної інспекції у Сумській області та Сумського рибоохоронного патруля провели спільний семінар-навчання, присвячений раціональному використанню та відтворенню водних біоресурсів

Участь у заході взяли працівники структурних підрозділів, до обов’язків яких входить контроль за дотриманням суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування вимог Закону України «Про аквакультуру». Основною темою обговорення стали особливості складання і подання щорічних звітів про добування водних біоресурсів та про виробництво продукції рибного господарства орендарями та балансоутримувачами водних об’єктів (№1-риба та №1-А-риба). Це досить важливе питання, оскільки достовірні і повні статистичні дані дають змогу не допустити заподіяння шкоди довкіллю в частині зменшення кількісного та якісного складу біоресурсів у водних об’єктах Сумщини.

За словами начальника відділу іхтіології та регулювання рибальства обласного Управління Держрибагенства Віталія ПІДОПРИГОРИ, за 2019 рік звіти надали 207 фізичних осіб-підприємців та 41 юридична особа. За результатами зведеного звіту, станом на 2019 рік загальна площа виробничих потужностей ставків складала 4689 га та ще 6,1 га – озер.

Згідно наданої інформації, протягом минулого року на території Сумської області було заготовлено 1 887 723 кг товарної продукції. Зокрема, з водних об’єктів було виловлено 1 004 171 кг коропу, 727 598 кг товстолобу та амуру, 2 756 кг сомових, 3 000 кг осетрових, 1 500 кг лососевих та 148 698 кг інших видів (карась, щука, судак). Виходячи із наведених даних, середня рибопродуктивність в області при інтенсивному веденні господарства (із підгодівлею) складає 807 кг/га (максимально дозволена для Сумщини – 1400 кг/га), а при екстенсивному веденні господарства (без підгодівлі) – 525 кг/га (регіональний максимум – 500 кг/га). Відтак, статистика показує, що в області дещо перевищено ліміт вилову риби, яку вирощено виключно за рахунок природних кормових ресурсів.

Крім того, учасники семінару акцентували увагу на необхідності отримання науково-біологічного обґрунтування перед розведенням чужорідних видів водних біоресурсів в закритих умовах. Це обґрунтування необхідне для того, аби розведення чи неконтрольоване розмноження деяких немісцевих видів риб за межами їх природного ареалу не завдало непоправної шкоди аборигенним видам риб та екосистемам водойм вцілому.  

Відтак, учасники семінару вирішили посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед орендарів ставків та представників органів місцевого самоврядування щодо необхідності своєчасного складання ними статистичної звітності та неухильного дотримання вимог Закону України «Про аквакультуру».