Найбільше мешканців Сумщини турбує поруб дерев, забруднення повітря та сміттєзвалища

Державна екологічна інспекція у Сумській області підбила підсумки роботи зі зверненнями громадян у І кварталі 2020 року. За цей період отримано 40 звернень від 146 громадян (з урахуванням колективних звернень). З них 19 звернень надійшло на Гарячу лінію Інспекції: (0542) 77-10-12.

У деяких зверненнях мешканці області зазначали одразу кілька різних порушень вимог природоохоронного законодавства. Проте, серед проблемних питань, які бентежать мешканців Сумщини, є лідери. Так, у січні-березні до Інспекції надійшло 9 скарг на порушення вимог законодавства у сфері охорони атмосферного повітря, 8 – поводження з відходами, 7 – охорони лісів, 6 – водних ресурсів, 5 – земельних ресурсів та ін..

Втім, найчастіше громадяни скаржилися на знесення або пошкодження зелених насаджень: до Інспекції надійшло 29 відповідних звернень. У ході їх опрацювання деякі факти підтвердились. Зокрема, виявлено самовільний поруб дерев біля водойми ГО рибалок-любителів «Україна» неподалік смт. Велика Писарівка, чим завдано збитків на суму 570,6 тис. грн.; встановлено крадіжку дубів на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва “Тернівський” на суму 44,5 тис. грн.; підтверджено безпідставне знесення зелених насаджень в смт. Миколаївка на 16,7 тис. грн.; тощо. А ось, наприклад, інформація про рубку здорових дерев на березі р. Псел в районі автомобільного мосту з вул. 20 років Перемоги та про  масову  рубку дерев в прибережній захисній смузі р. Вир в смт. Улянівка – не підтвердилась.

За результатами перевірок за зверненнями громадян було вжито відповідні заходи реагування (матеріали направлялись до правоохоронних органів, порушників притягнуто до адміністративної відповідальності, розраховано збитки, надано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень, тощо).

Загалом за І квартал 2020 року опрацьовано 28 звернень, а 12 ще перебувають на розгляді та контролі Інспекції.