Опалювальний сезон із запахом гарі: Інспекція роз’яснює законодавчі аспекти експлуатації котлів

Кожного року з початком опалювального сезону до Інспекції починають масово звертатися громадяни щодо забруднення атмосферного повітря під час опалення житлових приміщень як суб’єктами господарювання, так і фізичними особами.

Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє, що відповідно до ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» для забезпечення екологічної безпеки, створення сприятливого середовища життєдіяльності, запобігання шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров’я людей та навколишнє природне середовище здійснюється регулювання викидів найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями,  органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого  суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до першої групи, суб’єкту господарювання, об’єкт якого знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного  (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

На сьогоднішній день вимоги щодо регулювання викидів забруднюючих речовин, що надходять від котельного обладнання, що встановлене в приватних будинках громадян, на законодавчому рівні відсутні. Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від котельного обладнання, що встановлене в приватних будинках фізичних осіб (громадян) законодавством також не передбачено.

Крім того повідомляємо, що відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію у Сумській області, затвердженого Наказом Державної екологічної інспекції України від 28.09.2017 №652, із змінами, внесеними наказом Держекоінспекції від 22.11.2018 №249, Інспекція здійснює відбір проб та інструментально-лабораторні вимірювання показників складу та властивостей викидів організованих стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря. Простими словами, для того, щоб Інспекція проконтролювала вміст забруднюючих речовин, які викидаються у повітря, потрібна труба.

Вимірювання вмісту забруднюючих речовин в межах житлової забудови та вплив факторів середовища на здоров’я населення знаходяться поза межами компетенції Інспекції. Згідно з Положенням про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 р. № 667, контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення здійснює Держпродспоживслужба.