Державна екологічна інспекція у Сумській області продовжила загальнонаціональну акцію по висадці саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів

Дуби Тараса Шевченка у селі Будище – три дуба віком понад 1000 років, що ростуть у селі Будище, ботанічна пам’ятка природи місцевого значення.У путівнику «Шляхами Великого Кобзаря» зазначено, що у 1740 році Будище складалося з 70 дворів. П. Енгельгардт, одержавши в спадщину Будище та сім сіл, у 1828 році збудував у селі маєток. У 1828–1829 роках у пана служив козачком юний Тарас Шевченко. Досі збереглися три дуби, які називають Шевченковими. За переказами, у дуплі одного з них Тарас ховав свої малюнки.

6 жовтня 2018 року в Україні стартувала загальнонаціональна акція по висадці саджанців, вирощених із жолудів правічних дубів, що росли ще за життя Тараса Шевченка.

Перші саджанці ініціативи Мінприроди «Дуби Шевченка єднають Україну» висадив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак разом із місцевими школярами та студентами у Моринцях на Черкащині. Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак виступив із загальнонаціональною ініціативою, щоб у кожному населеному пункті з’явився нащадок правічних дубів, які росли ще за життя Тараса та закликав усіх активістів у регіонах, хто підтримує на локальному рівні подібні акції з висадки дубів Шевченка чи інших дерев, об’єднати свої зусилля із Мінприроди.

Сьогодні у сквері «Дружба» у самому центрі м. Суми представники Інспекції спільно з головою Сумської обласної ради Володимиром Миколайовичем ТОКАРЕМ та керівником  КП “Зеленбуд” Сумської міської ради Володимировом Володимировичем ЛАВРИКОМ висадили близько 30 саджанців молодих дубочків, які були передані колегами з  Державної екологічної інспекції Центрального округу.