4 жовтня – Всесвітній день тварин

04 жовтня у світі відзначають Всесвітній день тварин (англ. World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту.

Ідея Міжнародного дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та видавцем журналу «Mensch und Hund» («Людина та собака») Генріхом Циммерманом. Він організував перше громадські зібрання з цієї нагоди 24 березня 1925 року у Берлінському палаці спорту. Тоді на подію прибуло понад 5000 людей. Спочатку Циммерман планував, що захід відбудеться 4 жовтня, однак у цей день багатофункціональний культурний центр, який на той час був єдиним місцем, розрахованим на велику кількість людей, був не доступним для проведеня зборів. Але вже у 1929 році Всесвітній день тварин відзначили 4 жовтня.

Варто зазначити, що спочатку ідею письменника підтримали лише у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині. Щороку Циммерман невтомно працював над популяризацією свята. Нарешті, у травні 1931 року на з’їзді організацій захисту тварин у Флоренції, його пропозиція була одностайно прийнята.

Заведено вважати, що Міжнародний день тварин був започаткований на зустрічі екологів у 1931 році у Флоренції, а також що цей день мав на меті висвітлити важке становище видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Однак на з’їздах організацій захисту представників фауни часто брали участь сотні людей з різних країн, і не лише екологи. Також існує думка, що дату 4 жовтня було обрано тому, що цього дня відзначають День Святого Франциска Ассизького, покровителя екології, який добре відомий своєю любов’ю до живих істот.

Мета Всесвітнього дня тварин:

  • Сприяти обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються.
  • Визнання ролі тварин у житті людини.
  • Покращити зв’язок між людиною та дикою природою.
  • Просувати програми дій задля добробуту тварин.

Цей день святкують у всьому світі незалежно від національності, релігії, віри, філософських чи політичних переконань.

Всесвітній день тварин та його значення

У світі є багато речей, що загрожують нашим меншим братам, котрі також називають цю планету домом. Щодня природні ресурси використовуються зі зловживанням, водно-болотні угіддя та ліси руйнуються через будівництво нових міст, а місця проживання живих істот перетворюють на асфальтні дороги. Крім того, незаконна торгівля дикою природою та браконьєрство призводять до зникнення цілих популяцій.

За оцінками експертів, дев’ять відсотків усіх видів вимирають кожен мільйон років, тобто від одного до п’яти видів щороку. За останнє століття швидкість вимирання зросла у п’ять разів. Востаннє масове вимирання спостерігалось шістдесят п’ять мільйонів років тому, коли на Землі не стало динозаврів.

Всесвітній день тварин – це чергове нагадування про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот. Саме на наші плечі покладена відповідальність за захист та процвітання майбутніх поколінь представників фауни. Відомо, що для більшості людей масові заходи завжди були основним способом боротьби за соціальну справедливість та реформи. Завдяки підвищенню обізнаності люди стають гуманнішими, що в результаті може породити правові реформи та соціальний прогрес, які в свою чергу зроблять планету безпечним місцем для життя тварин.

Найвідоміші світові організації-захисники тварин

  • Міжнародний фонд захисту тварин (IFAW) – заснований в 1969 році. Зараз є одним з найбільших благодійних фондів з захисту та охорони тварин у світі. Представники фонду категорично проти торгівлі живими істотами та частинами їх тіла, такими як слонові кістки.
  • Захисники дикої природи (Defenders of Wildlife) – некомерційна природоохоронна організація була заснована в 1947 році. Її правило – дика природа є частиною людського життя, тому вона повинна бути збережена. Представники організації захищають не лише дику природу, але й землі та джерела води.
  • PETA – Люди за етичне ставлення до тварин – це американська некомерційна організація, заснована в 1930 році. Її гасло «Тварини — це не наша їжа, одяг, об’єкти для експериментів чи розваг».