Оновлені дані щодо контролю за станом р. Сейм

Державна екологічна інспекція у Сумській області інформує про результати гідрохімічного аналізу поверхневих проб води р. Сейм, відібраних 28.08.2024 р. у дев’яти контрольних точках поблизу с. Чаплищі, Чумакове (після понтонного мосту), в м. Путивль, в селах Корольки (з мосту), Хижки, Камінь, Мутин, Озаричі та Піски Конотопського району.

В усіх відібраних пробах спостерігається перевищення гранично-допустимих концентрацій ХСК: найбільші показники цього разу фіксуються у пробах в с. Чумакове, Камінь, Озаричі та Мутин (120, 112, 128 та 136 мгО/дм3 відповідно при нормі 30 мгО/дм3 для водойм господарсько-побутового призначення).
Також в усіх пробах зафіксовано перевищення вмісту завислих речовин, а у воді з р. Сейм у с. Корольки, с. Хижки, с. Мутин та с. Озаричі (найбільше перевищення з усіх) – ще й азоту амонійного.
Вміст розчиненого кисню в усіх пробах, залишається на дуже низькому рівні і становить менше 1 мгО2/дм3 (при мінімально допустимій концентрації кисню для водойм господарсько-побутового значення не менше 4 мгО2/дм3).
У воді в с. Озаричі, де вміст розчиненого кисню при попередніх вимірюваннях становив 4,5 мгО2/дм3, за кілька днів рівень кисню зменшився до критичного – менше 1 мгО2/дм3.
Інші показники забруднюючих речовин в усіх відібраних пробах не перевищували нормованих значень.

Станом на сьогодні спостерігається незначне, втім помітне покращення стану води в р. Сейм у контрольованих місцях відбору вище за течією, які розташовані ближче до державного кордону. Про це свідчать і результати останніх вимірювань показників складу та властивостей вод:
в районі с. Чаплищі незначне зменшення вмісту азоту амонійного та завислих речовин, а також показника хімічного споживання кисню, що свідчить про зменшення загальної кількості органічних речовин у воді;
в с. Чумакове – зменшення вмісту азоту амонійного та завислих речовин;
в м. Путивль – зменшення вмісту азоту амонійного та завислих речовин, а також показника хімічного споживання кисню;
в с. Корольки – зменшення вмісту азоту амонійного та показника хімічного споживання кисню (з 122 до 88 мгО/дм3);
в с. Хижки – зменшення вмісту азоту амонійного та показника хімічного споживання кисню.
В пробах води в селах Камінь, Мутин та Озаричі ситуація на жаль протилежна – зафіксовано зростання усіх досліджуваних показників. Зокрема, в Озаричах показник ХСК збільшився з 39 до 128 мгО/дм3.