Сьогодні 38 роковини Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенно-екологічна катастрофа в сучасній історії людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Внаслідок двох теплових вибухів на четвертому енергоблоці було повністю зруйновано реактор, що призвело до вивільнення безпрецедентних об’ємів небезпечних радіонуклідів.

Радіоактивна хмара частково охопила більшу частину Європи та навіть країни за її межами. Не оминуло радіаційне забруднення і Сумщину, особливо північні райони області. Наслідком катастрофи стала загибель і небезпечні захворювання сотень тисяч людей. Також радіоактивне забруднення завдало удару по всіх без винятку компонентах екосистем. Ураження довкілля було настільки критичним, що і досі живі організми Чорнобильської Зони відчуження зазнають хронічного іонізуючого впливу.

На одному із будинків у м. Прип’ять є слова: “Хай буде атом робітником, а не солдатом”. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну ця фраза зазвучала по-новому, адже росіяни використовують проти нас і всього світу ядерний шантаж, а також намагаються завдавати ударів по об’єктах атомної енергетики України. Під час тимчасової окупації зони відчуження російська армія розміщувала свою смертоносну техніку прямо на території ЧАЕС та рила окопи навіть на найбільш забрудненій території – в “Рудому лісі”.  Найбільша атомна електростанція Європи – Запорізька АЕС – і досі перебуває в окупації, що несе критичний рівень екологічної й радіологічної небезпеки для світу.

Тому задача не лише України, а й усіх цивілізованих країн – зробити все можливе, щоб зупинити росіян і звільнити від них наші території, аби більше не допустити трагедії, подібної Чорнобильській.