21 березня – Міжнародний день лісів

21 березня кожного року планета відзначає важливе екологічне свято – Міжнародний день лісів (International Day of Forests). Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 28 листопада 2012 року у зв’язку величезними втратами лісових насаджень. Близько 10 мільйонів гектарів щорічно втрачається через вирубку лісів і приблизно 70 мільйонів гектарів страждають від пожеж. Земля втрачає близько 95 мільйонів дерев на рік та півтора гектара лісу щосекундно.

Ліси займають одну третю всього суходолу і мають неабиякий вплив на нашу планету:

Ліси – це свіже повітря – за добу одне дерево виробляє кількість кисню, необхідну для 3 дорослих людей. Дерева поглинають велику кількість забруднюючих речовин, що потрапляють у повітря, включаючи оксид вуглецю, діоксид сірки та діоксид азоту.

Вони регулюють баланс води на Землі. У лісовому ґрунті і підстилці за весняний період накопичуються запаси вологи, що допомагає зберегти повноводдя озер і річок.

Ліси запобігають змінам клімату, поглинаючи вуглекислий газ із атмосфери і таким чином зменшуючи ризик парникового ефекту.

Борються з повенями. Корені й крони дерев утримують та поглинають воду під час дощів або танення снігу. Після цього повільно вивільняють її – в результаті річки не переповнюються за короткий час.

Зміцнюють ґрунти. Коренева мережа лісу стабілізує величезну кількість ґрунту, запобігає ерозії вітром або водою.

Ліси зменшують рівень шуму і пилу. Лісосмуга вздовж автодороги знижує рівень шуму на 11 децибел. А гектар лісу за рік затримує до 100 тонн пилу.

Ліси дають прихисток флорі і фауні.

Загальна площа земель лісового фонду Сумської області на 01.12.2022 року становила 452,1 тис. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 425 тис. га, лісистість території складає 17,9%. Сумська область за запасами деревини належить до лісоресурсних. За площею лісів посідає 9 місце серед областей України. Проте, сьогодні ліси Сумщини зазнають нищівного впливу через ворожі обстріли, і саме через щоденні обстріли не немає можливості у повній мірі оцінити шкоду від знищення лісових ресурсів. Тож після перемоги України на нас чекає багато роботи з відновлення та примноження лісових ресурсів.