Найближчі 7 місяців на Сумщині заборонено ловити раків

Державна екологічна інспекція у Сумській області повідомляє, що відповідно до наказу обласного управління Держрибагентства, із 01.12.2023 на території Сумщини діятиме заборона на будь-який вилов річкових раків. Дане рішення ґрунтується на рекомендаціях Інституту рибного господарства НААН України та спрямоване на охорону раків упродовж періоду їхнього спарювання,  виношування ікри та першої линьки.

У зв’язку із зазначеним, Інспекція традиційно посилює контроль за охороною цих водних біоресурсів на всіх водоймах Сумщини. У разі виявлення фактів лову раків, на порушників складатимуться протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Ця стаття передбачає накладення штрафу у розмірі до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із можливою конфіскацією знарядь і засобів вчинення порушення та незаконного улову. Окрім цього, за кожного добутого рака браконьєри будуть зобов’язані компенсувати по 3332 грн. екологічних збитків.

Звертаємо вашу увагу, що на Сумщині вищезазначена заборона діятиме до 30.06.2024 включно. Тож відзавтра і до початку липня кожна спроба упіймати навіть одного рака може вилитися у судову тяганину та втрату чималої суми коштів!