Встановлено розмір шкоди довкіллю внаслідок обстрілу російськими військами 8 вересня житлового кварталу м. Суми

Внаслідок ворожого ракетного обстрілу, який зранку 8 вересня 2023 року завдав великої біди через руйнування приватних житлових будинків в м. Суми, було завдано шкоди довкіллю на загальну суму понад 57,5 млн. гривень.

 За результатами проведеного обстеження було встановлено засмічення двох земельних ділянок відходами руйнації площею 4200 та 6500 м2. Відповідно до Методики визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану, затвердженої наказом Міндовкілля від 04.04.2022 р. № 167, Інспекцією обраховано шкоду, розмір якої склав 57 млн. 558 тис. 300 грн.

Також через потрапляння уламків в житловий будинок сталося його загорання, що спричинило викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Керуючись Методикою розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди, затвердженою наказом Міндовкілля 13.04.2022, та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.04.2022 за №433/37769, фахівцями Інспекції проведено розрахунок розміру відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок неорганізованого викиду забруднюючих речовин в атмосферне внаслідок збройної агресії. Сума збитків склала 28 929 грн.

Усі збитки, які завдає Україні росія, рано чи пізно країна-терорист має відшкодувати. Саме проведені Інспекцією розрахунки будуть підставою для стягнення з росії шкоди, завданої довкіллю України.

Фото: Державна екологічна інспекція у Сумській області, ГУ ДСНС України у Сумській області