За незаконний поруб дерев на суму майже 700 тис. грн. доведеться відповідати за законом агроному та працівникам фермерського господарства

Згідно з інформацію Сумської обласної прокуратури, за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Сумської обласної прокуратури 3 травня 2023 року повідомлено про підозру агроному фермерського господарства та двом його працівникам, які здійснили незаконний поруб дерев (ч. 4 ст. 246 КК України). Агроном відповідатиме ще й за зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 364-1 КК України).

За даними слідства, агроном фермерського господарства вирішив облаштувати спортивний майданчик на земельній ділянці поруч із власною садибою. Достовірно знаючи, що зазначена територія належить до лісового фонду ДП «Роменський агролісгосп» і дозвільні документи на заготівлю деревини на цій ділянці відсутні, агроном віддав вказівку працівникам вказаного фермерського господарства розчистити ділянку від насаджень. Відтак у серпні 2022 року ними зрубано 118 дерев різних порід.

Після цього, у змові з двома водіями фермерського господарства, він перевіз частину зрубаної деревини на власну територію. Вивезенню решти деревини запобігла охорона ДП «Роменський агролісгосп».

Фахівці Інспекції були залучені у проведенні слідчих дій, проведено розрахунки збитків, завданих незаконним порубом дерев на землях лісового фонду ДП «Роменський агролісгосп» навколишньому природному середовищу, які склали 696,858 тис. грн.

У рамках відкритого кримінального провадження Інспекцією як представником потерпілої особи (держава Україна) було заявлено цивільний позов для відшкодування підозрюваними особами збитків у солідарному порядку в розмірі 696,858 тис. грн.