На Конотопщині через російську агресію завдано мільйонних збитків довкіллю

У рамках кримінального провадження фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області здійснили обстеження території смт. Дубов’язівка Конотопського району, яку наприкінці березня 2022 року обстріляли збройні формування російської федерації. Тоді під час ворожої атаки на території ТОВ «БІО ЛАТ» було пошкоджено 1 ємність з карбамідно-аміачною сумішшю та 6 цистерн, в яких зберігалося майже 155 тон дизельного пального.

Внаслідок обстрілу сталася масштабна пожежа, яка потягла за собою неорганізований викид забруднюючих речовин. За розрахунками екоінспекторів, збитки, завдані довкіллю внаслідок забруднення атмосферного повітря, склали понад 6,8 мільйонів гривень.

Крім того, нафтопродукти та рідке азотне добриво потрапили на відкриту земельну ділянку загальною площею понад 350 м2. На місці подій екоінспектори відібрали проби ґрунту для встановлення вмісту забруднюючих речовин. За результатами дослідження у ґрунті зафіксовано перевищення (у порівнянні з фоновим вмістом) концентрації азоту амонійного у 365 разів, органічних речовин – майже у 12 разів, а також перевищено гранично допустимі концентрації неполярних вуглеводнів – у 17 разів та нітратів – майже у 18 разів. На основі отриманих даних Інспекція буде здійснювати розрахунок збитків, завданих земельним ресурсам військовослужбовцями російської федерації.