На Сумщині браконьєри завдали вже майже 765 тис. грн. збитків

Наразі Державна екологічна інспекція у Сумській області проводить посилені заходи державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства під час рибальства у період розмноження водних біоресурсів – операцію «Нерест». Головною метою цих заходів є не стільки фіксація правопорушень, скільки їх недопущення, попередження можливих випадків браконьєрства. Тож під час рейдів екоінспектори проводять профілактичну роз’яснювальну роботу серед населення щодо основних правил любительського і спортивного рибальства та відповідальності за їх недотримання. Проте, навіть значні розміри компенсації шкоди за кожну незаконно виловлену рибину не зупиняють любителів легкої наживи.

Так, станом на 19.05.2022 екоінспекторами складено 27 протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 8 вже передано на розгляд до судових органів. Зокрема, суди вже розглядають справи щодо 5 фактів добування водних біоресурсів за допомогою заборонених знарядь лову, 2 фактів незаконної торгівлі рибою, а також 1 – щодо факту рибальства  на території об’єкта природно – заповідного фонду.

Загалом порушники внаслідок грубого порушення правил любительського і спортивного рибальства в різних куточках Сумщини вже завдали 764 759 грн. збитків. Також за результатами проведених заходів державного контролю у браконьєрів вилучено 29 сіток, 1 гумовий човен та 2 весла.

Слід зауважити, що дехто із браконьєрів намагається викликати жалість і пояснювати свій злочинний вчинок бажанням «нагодувати сім’ю». Проте, якщо комусь захотілося риби – це можна зробити цілком законно і без шкоди для довкілля: замість сіток обравши спінінг або вудку з одним гачком, а місцем для риболовлі – берег водойми в межах населеного пункту.

Нагадуємо, операція «Нерест» триватиме до кінця весняно-літнього періоду розмноження біоресурсів. Заборони й обмеження щодо рибальства на річках триватимуть до кінця травня, на водосховищах – до 20 червня, на інших водоймах – до 10 липня. А на будь-яких водоймах, що розташовані на відстані 20 км (і менше) від державного кордону, – рибальство заборонене до кінця дії воєнного стану.