Екоінспектори затримали електровудочників

22.05.2021 близько 3-ї години ночі під час рейду поблизу с. Губарівщина (Кролевеччина) екоінспекторами було виявлено групу осіб, які за допомогою електроструму добували водні біоресурси.

У човні зловмисників було виявлено мішок із рибою різних видів, в тому числі, й золотими карасями, яких занесено до Червоної Книги України. Загалом, за допомогою острогів та підсаки з під’єднаним електрострумом браконьєри виловили 110 рибин. Загальна сума грошової оцінки збитків, завданих внаслідок протиправних дій, склала 16196 гривень. Проте, очевидно, що реальна шкода є набагато більшою, оскільки браконьєри виловлюють здебільшого крупну рибу, а електрострум знищує довкола всіх мальків, ікру риб та їх харчову базу.

На місці подій працівники Інспекції разом з правоохоронцями одразу здійснили опис та конфіскацію незаконно добутих біоресурсів і засоби вчинення правопорушення та склали протокол за ч.4 ст.85 КУпАП. Окрім цього, поліцією відкрито кримінальне провадження: відомості внесено до ЄРДР.

Слід зазначити, що відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України, незаконне зайняття рибним промислом, якщо воно вчинене із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, караються штрафом від 51000 до 85000 гривень або обмеженням чи  позбавленням волі на строк до трьох років.