Несанкціоновані сміттєзвалища – проблема майже кожного населеного пункту

На сьогоднішній день стихійні сміттєзвалища є великою проблемою не тільки для нашої країни, а й для людства вцілому. Ще років 40 тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась і тепер майже всі продукти мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів.

Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ. Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття, там, відомо, – і багато. Саме стихійні сміттєзвалища є одним із основних джерел забруднення навколишнього середовища, і кількість їх щороку зростає. Навколишні посадки, балки і ліси обросли несанкціонованими звалищами.

Державна екологічна інспекція у Сумській області, як територіальний орган Держекоінспекції України, відповідно до Положення, реалізовує повноваження Держекоінспекції у межах Сумської області шляхом здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, вимог законодавства з питань поводження з відходами, зокрема щодо своєчасного та повного здійснення заходів із захисту земель від засмічення та забруднення відходами.

Результати проведених у поточному році заходів державного нагляду (контролю) з цього питання свідчать про вкрай незадовільний санітарний стан територій та об’єктів благоустрою в містах та населених пунктах області. За 9 місяців 2020 року Інспекцією виявлено 45 несанкціонованих сміттєзвалищ загальною площею 7745 м2. У кожному випадку виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ органам місцевого самоврядування чи районним державним адміністраціям направлені листи або видані приписи щодо ліквідації зазначених звалищ. Проте, в більшості випадків стихійні сміттєзвалища залишаються не ліквідованими або на місці ліквідованих з’являються нові.

Нормами статей 9 та 12 Закону України «Про відходи» встановлено, що територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території. Відходи, які не мають власника або власник яких невідомий, вважаються безхазяйними. Відповідно до статей 20 і 21 цього ж Закону до повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування належить організація збирання і видалення побутових та інших відходів,  у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також здійснення роздільного збирання корисних компонентів цих відходів; розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, а також  забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів,  тощо.

Питання стосовно наявності несанкціонованих сміттєзвалищ на території Сумської області було розглянуто на засіданні постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами при Сумській обласній державній адміністрації, яке відбулося у серпні місяці поточного року. За результатами роботи комісії дано низку доручень, в тому числі органам місцевого самоврядування та районним державним адміністраціям щодо виявлення та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на підзвітних територіях.

Зі свого боку Інспекцією, з метою посилення контролю за станом поводження з твердими побутовим відходами на підконтрольній території, відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 33 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», були надіслані листи головам міських, селищних, сільських рад та головам районних державних адміністрацій щодо забезпечення ліквідації всіх наявних несанкціонованих сміттєзвалищ на підконтрольних територіях та посилення контролю за додержанням юридичним та фізичними особами вимог у сфері поводження з побутовими відходами.

Разом з цим, в рамках виконання повноважень в сфері контролю за станом поводження з відходами на підконтрольній території, Інспекція здійснює розгляд звернень громадян, які надходять на електронний сервіс ecomapa.gov.ua «Інтерактивна мапа Міністерства екології та природних ресурсів України» стосовно порушення правил поводження з твердими побутовими відходами.

Так, з початку 2020 року на електронний сервіс надійшло 46 звернень від небайдужих громадян, в яких повідомляється про утворення неконтрольованих звалищ твердих побутових відходів на території Сумської області. Переважна більшість звернень – 15 – надійшли від жителів м. Шостка зі скаргами на стихійні смітники в районах вулиць Короленка, Крилова, Миру, Свободи, Садового бульвару, Депутатської та ін. У ході перевірки фактів, викладених у зверненнях, екоінспекторами встановлено, що несанкціоновані смітники утворюються постійно, в переважній більшості мешканцями прилеглих вулиць. У липні місяці, під час чергового виїзду державних інспекторів до м. Шостка в рамках розгляду звернень громадян, Інспекцією була проведена позапланова перевірка Шосткинської міської ради та її виконавчих органів з контролю виконання приписів в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади в сфері поводження з відходами. Перевірками встановлено, що стихійні смітники утворюються внаслідок недостатнього рівня охоплення населення послугами з вивезення ТПВ та неналежного рівня інформування населення щодо запобігання утворенню стихійних звалищ ТПВ з боку органів місцевого самоврядування.

За результатами перевірки Шосткинській міській раді  надано припис щодо вдосконалення схеми санітарної очистки м. Шостка в частині забезпечення організації централізованого вивезення твердих побутових відходів з приватного сектору міста, який не охоплений такими послугами. Наразі термін виконання припису ще не минув.

Результати перевірок свідчать, що такі проблеми притаманні майже усім населеним пунктам області. І виникають вони не тільки через бездіяльність органів місцевого самоврядування, а й через низький рівень свідомості населення, яке не замислюючись, викидає сміття там, де живуть і відпочивають їхні діти…