Інспекція нагадує про нерестову заборону вилову водних біоресурсів

На виконання наказу Держекоінспекції України від 18.03.2020 №80, Державна екологічна інспекція у Сумській області здійснює заходи державного контролю з попередження та виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у період нересту водних біоресурсів – операцію “Нерест – 2020”.

Відповідно до наказу Держрибагентства, з 01 квітня 2020 року на території Сумської області заборонено промислове та любительське рибальство на період нересту риб і розмноження інших водних біоресурсів. Правилами любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволено виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком та спінінгом. Рибалити можна лише з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені наказом: http://darg.gov.ua/files/15/00_01_nerest_sumy.pdf). До того ж, добова норма вилову не має перевищувати 3 кг.

Також у нерестовий період заборонено пересуватися водоймами на човнах, здійснювати підводне полювання, організовувати змагання з рибальства та проводити в прибережних захисних смугах будь-які роботи, які можуть негативно вплинути на стан водойм (днопоглиблювальні, бурові роботи, видобуток корисних копалин тощо).

Протягом останніх 10 днів працівниками Державної екологічної інспекції у Сумській області виявлено 6 випадків порушень правил рибальства. За даними фактами двох осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 85 КУпАП, а 4 протоколи направлено на розгляд до судових органів.

Нагадаємо, нерестова заборона на вилов біоресурсів по всій території Сумської області триватиме:

– у річках та їх кореневих водах – до 20.05.2020;

– у водосховищах – до 09.06.2020;

– в озерах, ставках, гирлах, протоках – до 30.06.2020;

– в усіх водоймах на будь-який вилов раків – до 30.06.2020.