Задля “профілактики коронавірусу” на Сумщині знищували червонокнижні рослини

Упродовж вихідних, під час проведення щорічної природоохоронної операції “Першоцвіт”, працівниками Державної екологічної інспекції у Сумській області встановлено перші факти незаконного вилучення з природного середовища рослин, занесених до Червоної Книги України.

Зокрема, під час інспектування місць зростання ранньоквітучих рослин, на території Баницького лісництва ДП “Глухівське лісове господарство” було виявлено двох громадян, які збирали черемшу (цибулю ведмежу). Як пояснили порушники, червонокнижні рослини знадобилися їм задля вживання в їжу, нібито, з метою профілактики коронавірусу COVID-19. Проте, відповідно до вимог природоохоронного законодавства, збирання рослин, занесених до Червоної Книги України, може здійснюватися лише у наукових і селекційних цілях та виключно за дозволом Мінекоенерго. Відтак, на громадян складено протоколи за ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які направлено на розгляд до суду.

Загалом, наразі Інспекцією встановлено 4 випадки знищення рослин, занесених до Червоної Книги України. Загальна сума збитків, завданих протиправними діями, складає 682 грн.