Мінприроди підготувало рейтинг «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів» за 2017 рік

Мінприроди підготувало рейтинг «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів» за 2017 рік, сформований на підставі даних офіційної статистики, сформованої за результатами поданої суб’єктами господарювання звітності про обсяги скидів, викидів та утворення відходів.

За результатами проведеного аналізу сформовано новий умовний перелік сотні «Основних забруднювачів» за трьома категоріями: скиди забруднення стічних вод (33 підприємства), викиди в атмосферне повітря (33підприємства) та утворення відходів (34 підприємства).

Дві третини підприємств, що увійшли до рейтингу ТОП-100 локалізовані на території 4 областей: Дніпропетровська – 30; Донецька – 22; Запорізька – 9; Луганська – 6.

Зокрема, із 33 підприємств – найбільших забруднювачів довкілля в Україні, які увійшли до рейтингу щодо скидів забруднених стічних вод 9 знаходиться на Дніпропетровщині, 8 на Донеччині, по 4 – на Луганщині та Сумщині, 3підприємства у Запорізькій області та по 1 підприємству на Львівщині, Миколаївщині, Рівненщині, Чернігівщині, а також у м. Київ.

Перша 10-ка найбільших забруднювачів довкілля в Україні по скидах забруднених стічних вод наступна:

1. ПАТ АК “Київводоканал, м. Київ

2. ПрАТ “Меткомбiнат “Азовсталь”, м. Марiуполь, Донецька обл.

3. ЛМКП “Львiвводоканал”, м. Львів

4. ПАТ “Днiпровський Меткомбiнат”, м.Кам’янське, Дніпропетровська обл.

5. КП “Днiпроводоканал” м. Дніпро

6. ПАТ “Запорiжсталь”, м. Запорiжжя

7. МКП “Миколаївводоканал”, м. Миколаїв

8.Фiлiя “Павлоградське регіональне управління по водопостачанню та очистці каналізаційних стоків” ПАТ “ДТЕК Павлоградвугiлля”, м. Павлоград, Дніпропетровська обл.

9. КП “Чернігівводоканал”, м.Чернігів

10. КП “Мiськводоканал”, м.Суми

Порівняно з 2016 роком в першу десятку потрапили два нових підприємства – фiлiя “Павлоградське регіональне управління по водопостачанню та очистці каналізаційних стоків” ПАТ “ДТЕК Павлоградвугiлля (м. Павлоград, Дніпропетровська обл.) і
КП “Чернігівводоканал” ( м.Чернігів), а
два підприємства покинули «ТОП-100»: ТОВ ВКФ “НАЙС”, м. Днiпро, і СВК “МАЯК”, м. Кiлiя, Одеська обл.

Щодо підприємств, які є утворювачами найбільшої кількості відходів, із 34 підприємств в Україні, які є утворювачами найбільшої кількості відходів 14 розташовано у Дніпропетровській області, 8 – у Донецькій, 3 – у Запорізькій,по 2 підприємства у Кіровоградській та Полтавській, а також по 1 підприємству у Вінницькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Тернопільській та Львівській областях.

У порівнянні з 2016 роком у першу десятку потрапили два нових підприємства: ТОВ “Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат” і ПАТ “ДТЕК Добропільська ЦЗФ”. Натомість два підприємства «ТОП-100» змінили свою позицію у рейтингу:

ПАТ “Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь»  (м. Запоріжжя) опинилося на 11 місці, а ПАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» (Донецька обл., м. Маріуполь) є 14-м у рейтингу.

Із 33 об’єктів з усієї України, які викидають найбільше забруднюючих речовин в атмосферне повітря, 7 – розташовані у Дніпропетровській області, 6 – у Донецькій, 3 – у Запорізькій, по 2 підприємства у Івано-Франківській, Київській, Луганській, Львівській, Харківській та по 1 підприємству у Вінницькій, Кіровоградській, Черкаській, Чернігівській та Полтавській, Хмельницькій областях та м. Київ.

Перша 10-ка найбільших забруднювачів по викидах в атмосферне повітря виглядає наступним чином:

1. ПАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг”, м. Кривий ріг, Дніпропетровська обл.

2. ПРАТ «ММК ім. Ілліча», м. Маріуполь, Донецька обл.

3. Відокремлений підрозділ «Бурштинська ТЕЦ», ПАТ «ДТЕК Західенерго», м.Бурштин, Івано-Франківська область

4. ВП «Курахівська ТЕС» ТОВ «ДТЕК Східенерго», м.Курахове, Донецька обл.,

5. ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», м. Павлоград Дніпропетровська обл.,

6. ВП Запорізька ТЕС ПАТ ДТЕК «Дніпроенерго» м.Енергодар, Запорізька обл.,

7. Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго», м.Світлодарськ, Донецька обл.

8. Відокремлений підрозділ «Ладижинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго» м. Ладижин, Вінницька обл.

9. ПРАТ «МК «Азовсталь», м. Маріуполь, Донецька обл.

10. ПАТ «Запорізький меткомбінат «Запоріжсталь», м. Запоріжжя, Запорізька обл.

У порівнянні з 2016 роком перші три лідери зберегли свої позиції у рейтингу. До першої десятки потрапили три нових підприємства: відокремлений підрозділ «Ладижинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго», ПРАТ «МК «Азовсталь», ПАТ Запорізький меткомбінат «Запоріжсталь», але два підприємства залишили першу десятку за показниками забруднення. Зокрема, ПАТ ДТЕК «Дніпроенерго» (Криворізька ТЕС) посіло на 12 місце, а ПАТ «Дніпровський меткомбінат» – відповідно 29 місце у рейтингу.

Також через відсутність інформації за 2017 рік до «ТОП-100» не увійшло цього разу підприємство «Структурна одиниця ПАТ «Донбасенерго» Старобешівська ТЕС».

ДОВІДКОВО: Загальні обсяги забруднення (2017 рік).

Викидів забруднюючих речовин – 2,58 млн. тонн.

Скидів – 997,35 млн. м3

Утворення відходів – 366 млн. тонн

У тому числі підприємствами, що входять до ТОП-100:

Викидів забруднюючих речовин – 1,76 млн. тонн.

Скидів – 809,3 млн. м3.

Утворення відходів – 338 млн. тонн.

Нагадаємо, що вже з наступного року Мінприроди планує використовувати нову методологію оцінки інтегрального показника фактичного негативного впливу на навколишнє природне середовище внаслідок викидів, скидів, утворення відходів. Оскільки нинішні підрахунки, на думку профільних фахівців міністерства, не у повній мірі відображають комплексний вплив цих підприємств на довкілля.

На даний час Мінприроди здійснює розроблення відповідних методик для України, що дасть можливість нарешті запровадити системну і послідовну державну політику екологічної безпеки, яка б враховувала потенційну екологічну небезпеку об’єктів, що знаходяться на певній території, фактичний негативний вплив на довкілля у вигляді викидів, скидів, утворення відходів, існуючий рівень забруднення територій, у тому числі ґрунтів, водних поверхневих та підземних об’єктів.

При цьому така методологія має максимально використовувати існуючі статистичні чи моніторингові дані, а при їх відсутності давати можливість використовувати експертні оцінки.

https://menr.gov.ua/news/32941.html?fbclid=IwAR2gWMydNYCqoAlJrI8f89VdqaLH2Nm7sDqBYyl4KGq18He5-pZEHDzzMSs