На Сумщині комунальники нанесли довкіллю мільйонних збитків

Державна екологічна інспекція у Сумській області протягом листопада 2021 року здійснила 2 перевірки Комунального підприємства виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства м. Конотоп (КП ВУВКГ). Одна з них була планова, а інша – позапланова – на виконання доручення Прем’єр-міністра України. У ході даних перевірок екоінспекторами було виявлено факти грубих порушень вимог природоохоронного законодавства, що завдали державі значних збитків.

Зокрема, встановлено, що КП ВУВКГ м. Конотоп з квітня поточного року здійснювало скид забруднюючих речовин зі зворотними водами в поверхневий водний об’єкт по випуску № 1 з перевищенням встановлених дозволом на спеціальне водокористування нормативів ГДС. У зв’язку з цим до р. Єзуч потрапляли стічні води із завищеним вмістом азоту амонійного, фосфатів та високим рівнем хімічного споживання кисню, внаслідок чого державі завдано збитків на суму 1 335 488 грн.

Також у ході перевірки виявилося, що у період 01.04.2021 по 29.07.2021 КП ВУВКГ м. Конотоп здійснювало забір підземних вод при тому, що дію спеціального дозволу на користування надрами було призупинено Наказом Держгеонадра України. Таким чином підприємством самовільно забрано понад 1 мільйон кубометрів підземної води. Сума збитків, обумовлених самовільним  використанням   водних   ресурсів   при   відсутності дозвільних  документів  склала 1 231 647 грн.

Відтак, Інспекція пред’явила КП ВУВКГ 2 претензії про добровільне відшкодування збитків на загальну суму 2 567 135 грн. Наразі за обома фактами грубого порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів відкрито кримінальні провадження.