На Сумщині триває боротьба із «зеленим браконьєрством»

Сьогодні, 21.04.2021, працівниками Державної екологічної інспекції у Сумській області під керівництвом заступника начальника Інспекції Олександра УВАРОВА здійснено чергову рейдову перевірку у Сумському лісництві ДП «Сумське лісове господарство». Під час заходу контролю особливу увагу приділено дотриманню у лісі режиму тиші, а також недопущенню незаконного добування тварин та збору ранньоквітучих рослин.

Прибувши до ареалу зростання черемші (цибулі ведмежої), екоінспектори одразу зустріли громадян, які зривали ці рослини. Виявилося, що встановлені порушники знають, що такі дії караються законом, але все одно збирають черемшу, нібито, для власного вживання у їжу. При цьому, кожен з них чомусь зв’язував акуратні пучечки – такі, які можна зустріти на ринках чи стихійних торгівельних точках Сумщини.

Примітно, що одна із порушників зізналася, що вже притягувалась до адміністративної відповідальності за збір рослин, занесених до Червоної Книги України. Проте, напевно, мізерний розмір штрафу, який складає від 340 до 510 грн., є «слабким аргументом», аби припинити знищувати види, що перебувають під охороною.

Завдяки тому, що рейдова група прибула до лісу зранку, вдалося запобігти знищенню черемші у великих об’ємах. «Пощастило» і самим порушникам, оскільки вони встигли назбирати лише по кілька десятків рослин. Адже тепер окрім штрафу їм доведеться відшкодувати по 62 грн. збитків за кожен обрахований корінець цибулі ведмежої.

Загалом, упродовж квітня 2021 року у рамках операції «Першоцвіт» працівниками Держекоінспекції у Сумській області складено і направлено до суду 13 протоколів про адміністративні правопорушення. Загальна сума збитків, завданих знищенням рослин, занесених до Червоної Книги України, складає 26 834 грн.