З 01 квітня Держекоінспекція починає операцію «Нерест»

На виконання доручення Держекоінспекції України, із завтрашнього дня, (01.04.2021), Державна екологічна інспекція у Сумській області посилює заходи державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства під час здійснення любительського і спортивного рибальства на період нересту риби та розмноження інших водних біоресурсів.

Відповідно до наказу регіонального управління Держрибагенства, заборона на промисловий та любительський лов водних біоресурсів у водоймах Сумщини у весняно-літній період поточного року матиме наступні терміни:

  • у річках та їх кореневих водах – до 20.05.2021;
  • у водосховищах – до 09.06.2021;
  • в озерах, ставках та інших придаткових водоймах – до 30.06.2021;
  • на будь-який лов раків до 30.06.2021.

При цьому, мешканцям та гостям Сумщини у нерестовий період можна буде рибалити на водоймах, розташованих у межах населених пунктів, але виключно з берега на спінінг, одну поплавкову чи донну вудку з одним гачком.

У разі виявлення фактів недотримання вимог природоохоронного законодавства, працівниками Держекоінспекції у Сумській області на порушників будуть складатися протоколи за статтею 85 КУпАП. Якщо ж буде встановлено факт грубого порушення правил рибальства, то окрім накладення штрафу, за рішенням суду у браконьєрів можуть конфіскувати знаряддя і засоби вчинення правопорушення.

Крім цього, законодавством передбачено компенсацію збитків, завданих незаконним ловом водних біоресурсів. Їх сума варіюється від 17 до 510 гривень за  кожну рибину, залежно від її виду, але незважаючи на розмір чи вагу.