НЕ СПАЛЮЙТЕ СУХУ РОСЛИННІСТЬ!

 

Після настання сухої та вітряної погоди з усіх куточків Сумщини почали масово надходити повідомлення про горіння сухої рослинності та справжні пожежі на узбіччях доріг, лугах, прибережних смугах, в лісах тощо. Така невтішна ситуація типова для кожного весняного сезону, оскільки щороку знаходяться ті, хто нехтує пожежною безпекою в екосистемах або вважає ледь не своїм обов’язком підпалити траву, комиш, рогіз, торішнє листя іншу рослинність та її залишки.

 

Державна екологічна інспекція у Сумській області вкотре наголошує, що вищезазначені дії мають згубний вплив на стан навколишнього природного середовища і призводять до забруднення атмосферного повітря, знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу, знищує мікрофлору ґрунтів, погіршує їх структуру та збіднює ґрунти, посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації ґрунтів та інших нищівних наслідків. Не менш негативний вплив відбувається і на людей, оскільки продукти горіння здатні провокувати виникнення хвороб дихальних шляхів, серцево-судинної системи та викликати онкологічні захворювання. Крім цього, спалювання рослинності нерідко призводить до пожеж, в яких згорають великі лісові масиви, цінне майно, а інколи навіть і люди.

У квітні минулого року для того, щоб зменшити руйнівні наслідки спалювання рослинності та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, в Україні було значно посилено відповідальність за порушення, пов’язані із вогнем. Зокрема, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, уже рік діють наступні штрафи:

  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ч. 1 ст.77 КУпАП): для громадян – до 4590 грн., для посадових осіб – до 15300 грн.;
  • за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі (ч. 2 ст.77 КУпАП): для громадян – до 15300 грн., для посадових осіб – до 18360 грн.;
  • за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах (ч. 1 ст.77-1 КУпАП): для громадян – до 6120 грн., для посадових осіб – до 20400 грн.;

– за ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ч. 2 ст.77-1 КУпАП): для громадян – до 12240 грн., а для посадових осіб – до 30600 грн..

Також, суттєві зміни внесено і до Кримінального кодексу України. Так, відповідно до ст.ст. 241 та 245, максимальний розмір штрафу за забруднення атмосферного повітря становить 61200 грн. а за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу – 153000 грн. Відтак, спалювання рослинності не лише дуже небезпечне задоволення, а і дороговартісне.

Держекоінспекція у Сумській області закликає усіх бути свідомими та не влаштовувати «вогняних прибирань». По області працюють рейдові групи, тож кожна спроба підпалу трави чи листя може вилитися в «круглу копієчку»!