У Сумах Держекоінспекція виявила загоряння стихійного звалища медичних відходів

Днями на Гарячу лінію Державної екологічної інспекції у Сумській області (77-10-12) звернувся працівник ПАТ «Сумихімпром», який поскаржився на періодичне горіння сміття неподалік підприємства, (на території колишнього ДСК). Заявник повідомив, що навіть звиклі до специфічних запахів робітники хімічного виробництва скаржаться на ускладнене дихання та головний біль, які спричиняє їдкий чорний дим, що розповсюджується від палаючого звалища.

З метою перевірки вказаних фактів екоінспектори виїхали на місце подій. Під час обстеження території було виявлено загоряння в покинутому напівпідвальному приміщенні. Склад тліючих відходів не вдалося встановити через значну задимленість та ізольованість приміщення. Проте, на прилеглій до нього території було виявлено справжнє звалище відходів, левова частка яких – медичні. Серед них виявлено безліч шприців, діалізаторів, контейнерів для зберігання використаних медичних засобів тощо. Подібні відходи відносяться до 3-4 класу небезпеки, а неналежне поводження з ними, тим більше – спалювання, може становити серйозну загрозу стану довкілля та здоров’ю людей. Тому задля ліквідації пожежі було одразу викликано вогнеборців. 

З метою встановлення осіб, причетних до несанкціонованого розміщення медичних та інших відходів, а також до виникнення пожежі, Інспекцією направлено відповідний лист до Сумського відділу поліції. Крім того, постійно діючу комісію з питань поводження з безхазяйними відходами та Департамент інфраструктури міста Сумської міськради зобов’язано вжити невідкладних заходів з ліквідації звалища та недопущення його повторного утворення. В свою чергу, Держекоінспекція тримає дане питання на особливому контролі.