Держекоінспекцією обраховано майже 5,7 мільйонів гривень збитків, завданих крадіжками лісу на Сумщині

Державна екологічна інспекція у Сумській області здійснює перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства постійними лісокористувачами: державними лісовими та лісомисливськими господарствами, а також агролісгоспами. Упродовж поточного року, (з урахуванням карантинних обмежень), Інспекцією здійснено 7 перевірок державних та комунальних таких підприємств.

Під час таких перевірок екоінспектори нерідко виявляють факти самовільного порубу лісових насаджень. Простіше кажучи – крадіжки дерев із лісу. Станом на 15.05.2020, за результатами перевірок Інспекцією вже розраховано збитків, завданих самовільними порубами, на загальну суму майже 1 270 195 гривень.

Крім того, працівники Інспекції часто залучаються як фахівці у рамках кримінальних проваджень. Під час таких заходів ними замірюються діаметри пнів, рахується їх кількість та обчислюється розмір шкоди. У 2020 році за матеріалами правоохоронних органів екоінспекторами вже розраховано збитків на загальну суму 4 412 790 гривень.

Часто Держекоінспекція і сама виступає ініціатором відкриття кримінальних проваджень. Яскравим прикладом є випадок із ДП “Глухівський агролісгосп”. Це підприємство протягом пів року 5 разів не допускало Інспекцію до здійснення екоконтролю. Через це Інспекція домоглася внесення відомостей до ЄРДР. Врешті, в рамках кримінального провадження, екоінспектори зайшли з перевіркою до Глухівського агролісгоспу і зрозуміли, чому його директор не допускав до перевірок. Адже на території цього лісгоспу виявили крадіжки лісу на суму 1 877 248 гривень.

Відтак, протягом січня-травня 2020 року фахівцями Державної екологічної інспекції у Сумській області проведено розрахунки шкоди, заподіяної самовільними порубами лісових насаджень, на загальну суму майже 5,7 мільйонів гривень. І ця цифра стосується лише незаконних рубок дерев, виявлених на землях лісового фонду. Якщо ж врахувати ще й незаконне знесення зелених насаджень на інших територіях, сума збитків виявиться набагато більшою. Усе це говорить про значні масштаби самовільних рубок дерев на всій території Сумської області.

Закликаємо громадян не бути байдужими до проблем довкілля та повідомляти Інспекцію про факти незаконного порубу лісових насаджень! У разі, якщо ви стали свідком переміщення немаркованої деревини, фіксуйте номер транспортного засобу та одразу телефонуйте на “102”.