Інспекцією здійснено оперативний виїзд на місце після отримання з соцмережі Facebook інформації виявлення небезпечних відходів

27 травня 2019 року до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло повідомлення стосовно розміщення на території Верхньосироватської сільської ради Сумського району відпрацьованих люмінесцентних ламп та інших небезпечних відходів. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Сумської області було здійснено оперативний виїзд на зазначене у повідомленні місце та проведено обстеження території, під час якого встановлено, що на території колишнього полігону заводу гумотехнічних виробів, між селами Стінки та Великий Бобрик в адміністративних межах Верхньосироватської сільської ради, невідомими особами розміщено відпрацьовані люмінесцентні лампи, полімерні відходи, тару з-під хімічних засобів захисту рослин та медичні відходи. Розміри земельних ділянок, на яких розміщуються зазначені відходи, становлять 10 х 7 м та 18 х 15 м. Державними інспекторами було відібрано проби ґрунту.
На момент обстеження спостерігалось незначне тління відходів та відчувався специфічний хімічний запах. Земельні ділянки, на яких розміщені зазначені відходи, примикають до земельної ділянки лісового фонду з кадастровим № 5924782900:08:006:0038.
Особи, причетні до виявленого порушення вимог природоохоронного законодавства, не встановлені, а, відтак, згідно ст.12 Закону України «Про відходи», ті відходи, що не мають власника або власник яких невідомий, вважаються безхазяйними.
Тому, з метою запобігання можливого негативного впливу на довкілля та здоров’я населення, відповідно до ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.12 Закону України «Про відходи», Постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 №1217, інформацію про факт виявлення безхазяйних відходів Інспекцією направлено до Сумської райдержадміністрації для розгляду на позачерговому засіданні постійно-діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами на території Сумського району для вирішення питання подальшого поводження з безхазяйними відходами.
Для встановлення винних осіб та для внесення даного повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, Інспекцією направлено лист до Сумського районного відділу поліції.
Питання залишається на контролі Інспекції.
/посилання на публікацію: https://www.facebook.com/100012967921310/videos/679912115784380/