Чи варто хвилюватися, коли лебеді залишились зимувати

Щозими стурбовані громадяни звертаються до Державної екологічної інспекції у Сумській області з приводу перебування лебедів у зимовий період на водних об’єктах, які з певних причин не відлетіли в теплі краї.

Причини і мотиви такої поведінки птахів різні.

За свідченнями орнітологів, лебеді належать не до мігруючих видів птахів (тих, які відлітають наприкінці літа – на початку осені далеко на південь), а до кочових. Далеко вони не відлітають, але протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування. Деякі самці не відлітають на зимівлю, щоб навесні першими зайняти кращі місця для гніздування, йдуть на усвідомлений ризик. Не відлітає і ослаблена, хвора частина лебедів. Орнітологи вважають, що таким чином підтримується в популяції здоровий генофонд. Велику роль зіграла і зміна клімату, що супроводжується теплими зимами. І навіть у випадку, коли раптова зима застала безпечних птахів, ще й в грудні триває їх міграційний період і тоді вони перелітають в теплі краї, без зусиль долаючи по 300 км в день.

Варто також сказати про специфічний кровообіг у птахів, який є відмінним від нашого. Це дає змогу зовсім не мерзнути навіть за сильного морозу, та дозволяє покійно сидіти на кризі, не відчуваючи дискомфорту. Отже, птахам взимку холод не страшний – складніше їм перенести голод. В пошуках корму лебеді, власне, і кочують.

Якщо ви все-таки дуже хочете допомогти пернатим – краще годувати птахів на місці – зерном кукурудзи, пшениці. Як варіант – розбити кригу, щоб водойма була відкритою і лебідь міг сам здобути собі корм.

Ми повинні пам’ятати, що допомагати необхідно, не нашкодивши птахам та не нехтуючи власною безпекою.