Інспекцією встановлено факт забруднення р. Сула на території Роменського району

За інформацією, яка надійшла до Інспекції від Сумського рибоохоронного патруля, стало відомо про виявлення місця потрапляння неочищених стічних вод до р.Сула.

01.11.2018 Інспекцією у присутності представників Роменської районної державної адміністрації та інспекторів Сумського рибоохоронного патруля було оперативно проведено обстеження прибережної смуги р. Сула у зазначеному місці на території Роменського району (на відстані близько 200 м по течії вниз від залізничного мосту), де було виявлено три залізобетонні колодязі підводного переходу – дюкеру. Від місцевих жителів надійшла інформація, що вони належать Філії «Роменський молочний комбінат» ПП «Рось». Наразі, дана інформація уточнюється.

На земельній ділянці біля колодязів наявні сліди витікання стічних вод на рельєф місцевості та ймовірне подальше їх потрапляння до р.Сула. На момент обстеження витікання стічних вод не відбувалося.

Фахівцями Інспекції були відібрані проби води в р.Сула нижче за течією від місця витоку.

Відповідно до протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод встановлено перевищення вмісту забруднюючих речовин: азоту амонійного – у 1,4 рази та нітритів – у 1,3 рази.

Звертаємо увагу на те, що зазначені заходи проводились на території з вільним доступом. Заходи державного нагляду (контролю) стосовно суб’єктів господарювання мають проводитись Інспекцією у відповідності до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю)». Зокрема, однією з підстав для проведення позапланового заходу є обґрунтоване звернення фізичної особи. Проте на момент виїзду на місце для огляду та відбору проб води з р. Сула звернень від громадян стосовно зазначених порушень не надходило, що унеможливило отримання Інспекцією згоди на проведення позапланового заходу згідно вимог чинного законодавства.