На Сумщині стартував сезон полювання на пернату дичину

11 серпня 2018 року було розпочато сезон полювання на пернатих.

Державна екологічна інспекція у Сумській області нагадує, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»,  документами на право полювання є:

  • посвідчення мисливця;
  • щорічна контрольна картка обліку добутої  дичини  і  порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;
  • дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка);
  • відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською  зброєю у разі її використання;
  • паспорт  на  собак  мисливських  порід, інших ловчих звірів і птахів  у  разі  їх використання під час полювання.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення  продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

При відсутності будь-якого із вищезазначених документів або з порушенням пунктів визначених ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» відповідно до ст. 85  КУпАП за:

– Порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин, допускання собак у мисливські угіддя без нагляду, полювання з порушенням установленого для певної території (регіону, мисливського господарства, обходу тощо) порядку здійснення полювання), яке не мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, а також транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту в контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання та в дозволі на їх добування – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 102 до 1020 грн і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 510 грн до 1530 грн.

– Повторне порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин) чи таке, яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1020 грн до 2040грн. з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої або позбавлення права полювання на строк до трьох років з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої і на посадових осіб – від 1530 грн до 2550 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої.

Крім цього, за незаконне добування мисливських тварин та птахів  порушники зобов’язані сплатити шкоду заподіяну мисливським тваринам нараховану відповідно до Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України), затверджених Наказом  Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України 19.06.2017 № 301/222 та зареєстрованих у в Міністерстві юстиції України 12 липня 2017 р. за № 842/30710.

Працівниками Інспекції проводяться заходи державного контролю щодо законності проведення полювань.

Так, з початку сезону полювання  рейдовими групами в складі працівників Інспекції, Національної поліції та громадських інспекторів з охорони довкілля було проведено заходи державного контролю на теренах Сумської області та в результаті рейдових перевірок за виявлені порушення правил полювання відповідно до ч.1 ст. 85 КУпАП  складено 6 протоколів про адміністративне правопорушення  та накладено штрафів на суму 612 грн.

Особливо наголошуємо на важливості дотримання правил пожежної безпеки при здійсненні полювання.