Культура поводження з відходами… Або все починається з тебе

Проблема поводження відходами в Україні на сьогодні вже досягла критичної межі. В сучасних умовах накопичення відходів є однією з найбільших загроз екологічній безпеці держави.

На сьогодні площа звалищ, які отруюють довкілля, займає близько 7% від загальної площі держави. І лише 5,8% українських відходів в минулому році корисно використали. При цьому, деякі Європейські держави забезпечують перероблення майже 100% утвореного сміття.

В Україні обсяги накопичення відходів, кількість полігонів і звалищ для їх захоронення продовжують збільшуватись, значно поширюються площі несанкціонованих звалищ. Основна маса побутових відходів захоронюється на полігонах і звалищах, переважна більшість яких є вкрай перевантаженими, або взагалі не відповідають нормам екологічної безпеки.

Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – ґрунти, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не здатна їх самостійно переробити. Наприклад, папір розкладається 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – близько 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років…

 

 

 

 

 

 

 

У першу чергу, довкілля забруднює фільтрат – це отруйна рідина, яка проходить через товщу звалища та несе із собою у ґрунти та підземні води цілий «коктейль» забруднюючих речовин. Окрім того, у фільтраті тривалий час залишаються бактерії, які можуть спричинити різні захворювання. Ця отрута може потрапляти до нас через колодязі, продукти рослинного та тваринного походження.

Нерідко сміття просто спалюють. При цьому утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів та рослинних залишків заборонено законодавством України, такі дії розцінюються як правопорушення, за яке передбачена адміністративна відповідальність.

 

Тож, з метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини, в  Україні з 1 січня  2018 року заборонено захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Ця норма передбачена статтею 32 Закону України «Про відходи».

 

 

 

Згідно із Законом, «оброблення (перероблення) відходів – це здійснення будь-яких технологічних операцій, пов’язаних із зміною фізичних, хімічних і біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення». Таким чином, з набуттям чинності цієї норми закону, держава зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне до повторного використання, для захоронення та небезпечне.

Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за яким ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого їх надходження на перероблення чи повторне використання.

Але, на жаль, на практиці закон про обов’язкове сортування сміття досі не реалізований. Багато в чому це пов’язано з відсутністю у країні інфраструктури для збирання, сортування, переробки і безпечного захоронення відходів. Однак не меншою є відсутність культури сортування сміття. Українці просто не розуміють, як це робити.

І поки система сортування запрацює ефективно, нам усім вже час вчитися, як потрібно правильно сортувати сміття.

Отже, якщо Ви твердо вирішили змінити своє ставлення до роздільного збирання сміття, спочатку необхідно дізнатися, які види вторсировини приймають у вашому місті, і де розташовані пункти прийому, в якому вигляді приймається та чи інша втор сировина.

Є певні правила сортування сміття, про які має знати кожен:

  • Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах;
  • Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов’язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку;
  • Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика – так вони займуть менше місця;
  • Збирайте окремо пластикові кришки.

Перш ніж приступати до сортування варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Слід збирати окремо папір, метал, скло, пластик/поліетилен та органічні відходи, які, до речі, можна успішно компостувати.

Ще існує категорія «небезпечне сміття», до якої відносяться ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки). Такі відходи необхідно зібрати у окрему тару, яка забезпечує їх безпечне зберігання, та все ж їх бажано віддавати у спеціальні пункти збору, якщо вони звичайно у Вашому населеному пункті є…

Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

Важливо пам’ятати, що поводження з відходами – це наша спільна справа. Від того, як ми виконуємо її сьогодні, залежить благополуччя нашої Землі, де ми маємо щастя жити, та здоров’я наших дітей. Тож, не будемо байдужими!!!