ТОВ «Армапром» ліквідувало звалище промислових відходів

Під час виконання своїх обов’язків працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області постійно стикаються із небажанням суб’єктів господарювання визнавати очевидні факти екологічних правопорушень. Замість того, аби якомога швидше виконати приписи Інспекції та припинити забруднення довкілля,  підприємства витрачають час на спроби оскарження законних вимог екоінспекторів. При цьому, на Сумщині вистачає і відповідальних суб’єктів господарювання.

Одним із останніх прикладів такої відповідальності можна назвати усунення порушень кролевецьким заводом ТОВ «Армапром».

На початку грудня 2021 року було проведено планову перевірку цього підприємства, під час якої було виявлено низку проблем та недоліків. Більша частина виявлених правопорушень стосувалася недотримання вимог природоохоронного законодавства в сфері поводження з  промисловими та твердими побутовими відходами. Зокрема, екоінспекторами було встановлено факт несанкціонованого розміщення шламу ливарного на відкритій земельній ділянці.

За результатами перевірки Інспекцією складено 7 протоколів про адміністративні правопорушення та видано припис щодо усунення порушень і недоліків, виявлених у ході екоконтролю. Крім цього, Інспекцією було розраховано та пред’явлено підприємству претензію для відшкодування завданих державі збитків за засмічення земельної ділянки ливарним шлаком на загальну суму 5859 грн.

Варто зауважити, що штрафи та збитки ТОВ «Армапром» сплатило у добровільному порядку в повному обсязі. Його керівництво повністю усвідомило та погодилося із законними вимогами Інспекції, оскільки одразу ліквідувало звалища промислових та побутових відходів, і повідомило про це Інспекцію.