Екоінспекцією підтверджено факт можливого забруднення лісових земель

Сьогодні, 15.01.2021, із соціальних мереж Державній екологічній інспекції у Сумській області стало відомо про те, що невстановлені особи на автомобілі “ГАЗ-66” зливали нечистоти прямо посеред лісу між селами Велика Чернеччина та Битиця.

Працівники Інспекції намагалися зв’язатися з автором допису для отримання більш точних координат, але марно. Після чергової невдалої спроби було вирішено негайно рушати до лісового масиву, поки забруднену ділянку не засипало снігом.

У ході обстеження території неподалік бази відпочинку “Росинка” було виявлено автомобільні сліди та сліди розливу забрудненої рідини. Під час детального огляду місцевості було встановлено, що нечистоти стікали по схилу лісової балки завдовжки 30 м. Загальна площа забрудненої території складає щонайменше 100 м2. Крім того, на місці подій відчувався неприємний запах, характерний для неочищених стічних вод. Відтак, факт розливу нечистот візуально підтвердився.

Прослідувавши до кінця лісового масиву, екоінспектори виявили ще одне місце з аналогічним забрудненням земель. Площа цієї ділянки склала 12 м2.

Задля здійснення інструментально-лабораторних досліджень фахівцями Інспекції було відібрано проби ґрунту з обох зазначених ділянок. У разі підтвердження вмісту забруднюючих речовин та після отримання нормативно-грошової оцінки земель, Інспекцією буде розраховано розмір збитків, заподіяних забрудненням земельних ресурсів.

Наразі встановленням винних осіб та обставин займаються правоохоронці.