Сумщина готується до цифрового перетворення у природоохоронній сфері

26 квітня у рамках кампанії “Цифрове перетворення Сумщини”, яка проводиться за підтримки Google Україна, відбувся тренінг-семінар “Цифрові можливості реалізації громадських ініціатив у природоохоронній сфері”, у якому взяли участь представники Державної екологічної інспекції у Сумській області та інших державних органів та установ.

На ньому співробітники ГО “е-Екологія” представили власну розробку, геоінформаційну веб-систему «Інтерактивний реєстр екологічних проблем України», переваги, а також механізми роботи цього ресурсу для держустанов та активістів.

 Що таке геоінформаційна веб-система «Інтерактивний реєстр екологічних проблем України»? Це – автоматизована система збирання, накопичення, передачі за належністю та контролю розгляду інформації про екологічні правопорушення або природоохоронні проблеми регіонального і місцевого рівнів, від громадян до органів влади, побудована активістами громадського об’єднання “е-Екологія” за моделлю інформаційної взаємодії C2G (громадяни – державі). Так, за допомогою веб-системи, громадяни самостійно впливають на вирішення власних екологічних проблем регіонального і місцевого рівнів шляхом внесення записів до системи, долучаючись, таким чином, до участі у природоохоронних заходах.

Наразі сервіс працює вже у 6 областях України. Запуск веб-сайту на території Сумщини було погоджено з представниками Сумської ОДА під час ряду зустрічей.

На даний час функціонал сервісу майже повністю підлаштований до потреб області та невдовзі екологічно свідомі мешканці Сумщини матимуть можливість ним скористуватися.

 

 

Під час семінару з розробниками ресурсу було обговорено деякі питання діяльності Інспекції, зокрема недосконалість діючого природоохоронного законодавства, та екологічні проблеми і особливості регіону з метою їх урахування при запуску веб-сайту та внесення відповідних змін до функціоналу сайту, аби досягти максимальної його ефективності.

Важливо, що запровадження цієї ініціативи у роботу регіональних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та органів державного нагляду (контролю) у сфері ОНПС, при одночасному активному використанні ресурсу громадськістю, дозволить збільшити у рази ефективність від реалізації природоохоронних заходів на території Сумщини.