21 березня – Міжнародний день лісів

Сьогодні, 21 березня у всьому світі відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests) або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором установлення даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-ій Генеральній Асамблеї у 1971 році. Ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (FАО).

З того часу з ініціативи ООН 21 березня щорічно відзначається Міжнародний день лісу.

Дерева, без яких неможливо уявити собі ліс, є безцінною складовою довкілля: вони регулюють кругообіг води, як фільтри очищують забруднене повітря, виробляють кисень, насичують атмосферу озоном, знижують рівень шуму, перешкоджають сильним вітрам, поглинають пил та гази, захищають грунт від ерозії і регулюють температуру. Таким чином, ліси відіграють вирішальну роль у формуванні клімату і ландшафтів, та є привабливим місцем для відпочинку і розваг. Ліси є динамічними складовими екосистемами, формування яких займає тривалий час.

В даний час загальна площа лісів на планеті складає приблизно 38 млн. км2 (це близько третини площі суші), з яких 13% належать до охоронних природних територій.

На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу 20-го сторіччя, негативно віддзеркалилася на цьому безцінному надбанні людства. Глобальне вирубування лісів, подібне до найпотужніших ураганів і катастроф, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал.

Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. Зменшення площ лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності людства.

Вирішення проблеми збереження лісу та його багатств є на сьогодні одним з найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. Тенденції, пов’язані із знелісненням Землі за останні роки, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства. У зв’язку з цим, головним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування суспільства про значимість лісових екосистем, їх дійсний стан, основні заходи їх захисту та відновлення.

В Україні лісовий фонд становить більше 10 млн. га, це понад 15% території країни. Найбільша лісистість — в Українських Карпатах (32 %). Лісистість в природних зонах рівнинної частини закономірно зменшується з півночі на південь.

Лісистість Сумської області дещо вища, ніж середня по Україні, і становить 17,9 %. За цим показником область займає 10 місце серед інших областей України. Середній запас на 1 га вкритих лісом земель становить 8626 куб. м.

Ліси України сформовані понад 30-ма видами деревних порід, серед яких домінують сосна (Pinus silvestris), дуб (Quercus robur), бук (Fagus silvatica), ялина (Рісеа abies), береза (Betula pendula), вільха (Alnus glutinosa), ясен (Fraxinus excelsior), граб (Carpinus betulus), ялиця (Abies alba). Хвойні насадження займають 42 % загальної площі, зокрема сосна — 33 %. Твердолистяні насадження становлять 43 %, зокрема дуб і бук — 32 %.

Україна, незважаючи на невелику лісистість території, за площею та запасами лісу є європейською лісовою державою. За площею лісів Україна посідає восьме місце в Європі.

Сьогодні проблема збереження лісів України стоїть дуже гостро. Адже, не має жодного регіону в країні, де б не існувало порушень на території лісового фонду, як то незаконна вирубка лісових насаджень, пожежі, утворення стихійних сміттєзвалищ тощо. Але прийшов час зупинитися і усвідомити, що своїми бездумними діями ми руйнуємо свій життєвий простір, без якого може загинути все живе.

Ліс – це не тільки «легені планети, це середовище проживання третьої частини всіх видів рослин, тварин і грибів, що існують на планеті. Без лісу вмирають річки і озера, без лісу світ стає мертвою пустелею. Тож бережімо ліс!!!