До уваги бджолярів Сумщини!

Щороку навесні та влітку до Державної екологічної інспекції у Сумській області звертаються громадяни зі скаргами на загибель бджіл внаслідок обробітку аграріями сільгоспугідь пестицидами та агрохімікатами. Проте, звертаємо увагу, що здійснення державного контролю за дотриманням регламентів застосування засобів захисту рослин, додержанням державних санітарних норм і правил і т.п., порушення яких спричиняє загибель медоносних комах, – знаходиться поза межами компетенції Інспекції.

У 2021 році Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України видало наказ «Про деякі питання у сфері бджільництва» (від 19.02.2021 № 338), яким затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин. Слід наголосити, що цей документ є обов’язковим для виконання всіма державними органами, суб’єктами господарювання різних форм власності та фізичними особами.

Зазначеною Інструкцією визначено основні причини отруєння бджіл засобами захисту рослин, заходи із профілактики таких випадків, порядок встановлення факту отруєння комах, надання допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної пасічникам.

Зокрема, відповідно до Інструкції, кожен орган місцевого самоврядування своїм офіційним рішенням повинен створити  постійно діючу Комісію із встановлення факту отруєння бджіл. До її складу мають входити представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та тероргану Національної поліції України.

У разі отруєння бджіл внаслідок обробітку сільгоспугідь пестицидами та агрохімікатами, власник пасіки має звернутися із заявою до органів місцевого самоврядування, на підставі якої Комісія має обстежити пасіку і зафіксувати факт отруєння бджіл. В таких випадках до роботи Комісії залучається ще й сам пасічник або його представник. Крім того, у разі нагальної потреби та за згодою, до участі у розгляді факту порушення можуть бути залученими аграрії, котрі застосовували засоби захисту рослин, представники громадських об’єднань, фахівці Держекоінспекції та Державіаслужби.