Біля 40-ї підстанції виявлено звалища ТПВ та забруднюючої суміші

21.07.2022 з метою опрацювання звернення громадянки фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області обстежили місцевість між дачним масивом по вул. Римського-Корсакова та Сумським міським кладовищем по вул. Березовий Гай.

У ході візуального огляду територій з вільним доступом було виявлено 2 стихійні звалища твердих побутових та інших відходів. Загальна площа засмічених ділянок становить 64 м2.

Крім того, обабіч дороги, яка пролягає біля 40-ї підстанції ЛЕП виявлено великі мішки з речовиною, схожою на виробничий шлам. В одній із локацій невідома суміш була розсипана безпосередньо на відкриту землю, що становило потенційну небезпеку потрапляння забруднюючих речовин у навколишнє середовище. Задля вимірювання показників складу та властивостей ґрунту екоінспектори відібрали пробу із засміченої ділянки та контрольну фонову пробу. За результатами досліджень, проведених відділом інструментально-лабораторного контролю, у ґрунті було виявлено перевищення вмісту нафтопродуктів у 11 разів та органічних речовин – у 5 разів у порівнянні з контрольною пробою. Відтак, було підтверджено факт забруднення земельної ділянки площею 8 м2.

Оскільки на момент обстеження зазначеної території встановити причетних осіб було неможливо, Інспекція направила вимогу на ім’я Cумського міського голови щодо повної ліквідації несанкціонованих звалищ відходів та забруднення земель до 22.08.2022.