Компетентність кандидатів у громадські інспектори з охорони довкілля оцінюватиме оновлена комісія

Працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області провели робочу нараду із головою Штабу громадських інспекторів при Держекоінспекції у Сумській області Володимиром ГОРДІЄНКОМ. Під час зустрічі було обговорено порядок перевірки знань природоохоронного законодавства та навиків, якими повинні володіти претенденти на отримання повноважень громадського інспектора з охорони довкілля.

Окрему увагу було акцентовано на тому, що під час формування мережі громадських інспекторів за основу слід брати не кількісний, а якісний склад. Кожен претендент має на достатньому рівні володіти знаннями щодо здійснення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, бути незаангажованим та відповідальним.

Керівник сектору управління персоналом заявив, що інколи виявляється, що окремі громадські інспектори користуються лише своїми правами, забуваючи про обов’язок взаємодії з Держекоінспекцією та надання звітів про свою роботу. Зокрема, у червні 2021 року, за результатами аналізу роботи та наданих звітів, одразу 25 громадських інспекторів було позбавлено повноважень.

Присутні дійшли спільного висновку, що аби уникнути подібних ситуацій та не видавати посвідчень безвідповідальним громадянам, Комісії слід максимально неупереджено та об’єктивно перевіряти реальний рівень компетентності претендентів, а також оцінювати бажання і готовність претендента здійснювати громадський екологічний контроль на безоплатній основі. Відтак, до складу Комісії, в яку наразі входять керівники структурних підрозділів Державної екологічної інспекції у Сумській області, вирішено внести зміни та включити голову територіального штабу громадських інспекторів.