Держекоінспекція перевірила найбільших забруднювачів водних об’єктів Сумщини

На виконання Доручення Прем’єр-міністра України та Держекоінспекції України протягом вересня-грудня 2021 року Державна екологічна інспекція у Сумській області здійснювала позапланові перевірки 19 суб’єктів господарювання, які увійшли до переліку забруднювачів поверхневих водних об’єктів. Сюди ж потрапили і підприємства, віднесені до ТОП-100 найбільших забруднювачів водних ресурсів України за обсягами скидів забруднених стічних вод за 2019 рік: КП «Міськводоканал» Сумської міської ради, ПАТ «Сумихімпром» та КП ВУВКГ м. Шостка.

Під час заходів державного контролю екоінспектори перевіряли всі аспекти водокористування і водовідведення підприємств і, як результат, визначили найбільш характерне порушення – скид зворотних вод з перевищенням встановлених нормативів ГДС. Встановлено, що переважна більшість суб’єктів господарювання в тій чи іншій мірі допускає забруднення поверхневих водних об’єктів Сумщини такими специфічними показниками як: азот амонійний, фосфати, нітрити, хлориди, завислі речовини тощо.

За результатами виявлених порушень на посадових осіб підприємств складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення та відкрито 1 кримінальне провадження.

Крім того, станом на 10 січня 2022 року за виявленими та підтвердженими фактами порушення законодавства в частині охорони й раціонального використання водних ресурсів розраховано  та пред’явлено 13 претензій на загальну суму 1 701 124 грн.. Зокрема:

  • за самовільне водокористування в рамках зазначених перевірок нараховано 5 174 грн.;
  • за забруднення земельних ресурсів – 4 476 грн..;
  • за забруднення поверхневих вод – 1 691 474 грн.

Про усі виявлені порушення, зокрема, про незадовільний стан очисних споруд Інспекція повідомила органам місцевого самоврядування. Основною вимогою є фінансування та проведення робіт з поточного чи капітального ремонту систем водовідведення за рахунок їх включення до місцевих Програм економічного і соціального розвитку на 2022 та наступні роки. Усвідомлюючи важливість даного питання, деякі органи місцевого самоврядування (Ямпільська, Краснопільська, Хотінська селищні ради, Середино-Будська, Тростянецька, Лебединська міські ради) вже поінформували Інспекцію про заплановані та фактично реалізовані заходи з покращення роботи каналізаційних систем населених пунктів, ремонту та реконструкції очисних споруд.