Екоінспекція обстежила територію, де стався аварійний викид аміаку

07.10.2020 із соціальних Інтернет-мереж Державній екологічній інспекції у Сумській області стало відомо про можливий викид аміаку в районі станції «Торопилівка», що в смт. Степанівка Сумського району. Судячи з опублікованого очевидцем відео, подія сталася близько обіду, тобто, на той час вже минуло кілька годин. Але жодного офіційного повідомлення чи звернення громадян про аварійну ситуацію на адресу Інспекції не надходило.

Аби перевірити достовірність інформації і не допустити негативного впливу на довкілля, до Степанівки оперативно виїхали фахівці відділу екоконтролю поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами і відділу інструментально-лабораторного контролю. На місці подій вже працювали правоохоронці, які повідомили, що витік аміаку, імовірно, стався внаслідок розгерметизації під час перевантаження речовини із залізничної до автомобільної цистерни.

На момент прибуття екоінспекторів, у повітрі ще відчувався різкий запах аміаку. Під час візуального обстеження території, працівниками Інспекції на бетонній поверхнібуло виявлено калюжу коричневого кольору невідомого походження. Через наявність твердого покриття, відібрати проби ґрунту під ним не було можливим. Безпосередньо на відкритих ділянках ґрунту фактів розливу чи просочення речовини не встановлено.

За попередньою інформацією, фахівцями обласного лабораторного центру МОЗ та Держпродспоживслужби в Сумській областіна момент перевірки не зафіксовано перевищень допустимих концентрацій аміаку в атмосферному повітрі. Наразі в рамках кримінального провадженняза даним фактом тривають слідчі дії.