КП «Буринь – Теплосервіс» продовжує забруднювати р. Чаша попри приписи Інспекції

Державною екологічною інспекцією у Сумській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природоохоронного  середовища під час діяльності КП «Буринь – Теплосервіс». Метою контролюючого заходу була перевірка виконання припису, виданого Інспекцією у квітні поточного року.

У ході перевірки було встановлено, що на полігоні твердих побутових відходів м. Буринь вже проведено роботи по пересипці та ущільненню відходів. Також, на виконання пунктів припису щодо заборони захоронення  перероблених (необроблених)  побутових  відходів, почали вживатися заходи щодо вилучення  пластикових відходів та відходів деревини немеханізованим способом.

Проте державними інспекторами з охорони довкілля виявлено невиконання окремих пунктів припису. Зокрема, підприємством не отримано  дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а також не оформлено документів, що посвідчують право користування земельними ділянками під очисними спорудами, полігоном ТПВ та виробничою базою.

Більш того, встановлено, що скид зворотних вод в р Чаша продовжує здійснюватись із перевищенням нормативів ГДС по завислим речовинам, сухому залишку, азоту амонійному, ХСК, БСК5, ортофосфатам та сульфатам.

Відтак, КП «Буринь – Теплосервіс» отримало новий  припис, а посадові особи підприємства були притягнуті до адміністративної відповідальності за ст.188-5 КУпАП. Наразі фахівцями Інспекції розраховується сума збитків, завданих довкіллю внаслідок забруднення поверхневих вод недостатньо очищеними стічними водами.