За участю спеціалістів Інспекції в Сумській облдержадміністрації відбулася нарада з питання «Бджільництво: протидії загибелі бджіл»

19.04.2019 в приміщенні Сумської обласної державної адміністрації під керівництвом виконуючого обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Трофімцевої О.В., відбулася відеоселекторна нарада з питання  «Бджільництво: протидії загибелі бджіл» за участю представників структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, в якій також взяли участь і працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області.

Під час наради були обговорені актуальні проблеми масової загибелі бджіл, які мають місце майже у всіх областях України під час проведення весняно-польових робіт, а також профілактичні заходи, які вживаються з метою попередження негативних наслідків. Основну увагу приділено поліпшенню взаємодії та комунікації аграрієв та бджолярів під час проведення агротехнічних заходів.

Ураховуючи наближення початку сезону весняно-польових робіт, під час яких сільгоспвиробниками застосовуються пестициди та агрохімікати, Державна екологічна інспекція у Сумській області наголошує про необхідність дотримання встановлених законодавством вимог під час проведення таких робіт.

Стаття 11 передбачає, що Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Використання пестицидів в окремих галузях  народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і  городах,  в охороні здоров’я  та  побуті,  а також продаж їх населенню повинно здійснюватися тільки у відповідності з “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до  використання в Україні”.

Переліки пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, у тому числі для роздрібної торгівлі та для застосування авіаційним методом, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Крім того, санітарні вимоги під час проведення робіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів встановлені ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві Державні санітарні правила», які затверджені наказом Міністерства охорони  здоров’я України 03.08.1998 № 1. Ці правила є  частиною  санітарного законодавства та обов’язкові для  дотримання  всіма  підприємствами,  установами  і організаціями,  приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами.

Завчасно,  але не менше чим за  дві  доби  до  початку проведення  кожної  хімічної  обробки,  адміністрація  господарств повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця,  строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у  радіусі  200  м  від  меж  ділянок,  що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Всі  роботи  з  пестицидами  слід  проводити  в  ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.  Як виняток, допускається проведення обробок у денні   години   у   похмурі   і  прохолодні  дні  з  температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С.

У період  проведення  робіт  тимчасове  збереження пестицидів дозволяється  на  спеціально  виділених  ділянках,  при  наявності надійного укриття та охорони.

Авіаційним  методом  можуть бути застосовані тільки ті пестициди і  агрохімікати, що  пройшли державну реєстрацію і включені в “Перелік   препаратів,  дозволених до авіаційного застосування  в  Україні”.

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і  норм  при  авіаційному  застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних  суден сільгоспавіації.

За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник  робіт  повинен  здійснити такі запобіжні  заходи:

а) оповістити населення даної місцевості (радіо, телебачення, преса)

– про місце, строки та час проведення авіаційного обробітку пестицидами та агрохімікатами;

– про заборону ближче 1 км від місця авіа обробітку проводити інші сільськогосподарські роботи,

– про заборону випасати худобу,

– про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору, на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 днів;

б) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки, із зазначенням кінцевого терміну очікування, на відстані 300 м від оброблюваних площ, а також на дорогах, які проходять через ці поля і на дорогах, що ведуть до сільськогосподарського аеродрому (вертодрому);

Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря,  що не перевищує – 3  м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі  повітря  не вище +22 град.С,  робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 м.               

Застосування за допомогою наземної апаратури.

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при   швидкості вітру  до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів  із  поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який  забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря.

Зона санітарного розриву від населених   пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм  і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації  дощуванням  –  300  м.                               

 

Інспекція наголошує:

Здійснення державного нагляду за додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування, зберігання, застосування пестицидів і агрохімікатів, за вмістом залишкової кількості пестицидів і агрохімікатів у харчових продуктах та продовольчій сировині, у тому числі імпортованих, лікарських травах, водних об’єктах, воді, що використовується для господарсько-питного постачання, купання, спортивних занять, організованого відпочинку та з лікувальною метою, лікувальних грязях, ґрунтах, на землях населених пунктів, оздоровчого та рекреаційного призначення, у повітрі робочої зони, відповідно до ст.16-3Закону України «Про пестициди та агрохімікати», належить до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.