Інспекцією підбито результати роботи зі зверненнями громадян у І кварталі 2019 року

Протягом І кварталу 2019 року до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшло 53 звернення від 292 громадян. Це на 15,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них:

  • від громадян поштою надійшло 22 звернення;
  • на особистому прийомі отримано 6 звернень;
  • через інші органи, установи, організації надійшло 25 звернення.

Упродовж звітного періоду Інспекція отримала 12 колективних звернень, всього до Інспекції колективно звернулось 227 осіб.

Згідно класифікації 44 з отриманих звернень є заявами, 9 – скаргами.

 

Найчастіше громадяни скаржилися на забруднення атмосферного повітря (28) та на незаконне знесення/пошкодження зелених насаджень (29), на порушення у сфері охорони водних ресурсів (6); порушення вимог законодавства у сфері поводження з відходами (5) та охорони і раціонального використання земельних ресурсів (4).

Питання порушень на територіях лісового фонду піднімались у зверненнях 2 рази, у сфері охорони надр, водних живих ресурсів та на територіях ПЗФ – по 1 разу.

Питання, викладені у 1 звернені, знаходились поза межами компетенції Інспекції, тому були перенаправлені за належністю.

Діаграма 1

У I кварталі 2019 року до Інспекції надійшло 7 повторних звернень. Серед них звернення: щодо порушень в діяльності ТОВ «Розсоші», щодо забруднення атмосферного повітря від котельної бібліотеки філії №5 по вул. Чехова в м. Суми, щодо законності встановлення стаціонарного джерела опалення ТОВ «Глобал-Хорека», щодо забруднення атмосферного повітря в с. Дернове від спалювання дров для отримання деревного вугілля, щодо вжиття заходів до ТОВ «Альпи», яке облаштувало котельну в приміщенні житлового буд.12/1 по вул. Шишкарівській, та забруднює атмосферне повітря.

Усі попередні звернення були відпрацьовані у повному обсязі та заявникам надано вичерпні відповіді стосовно результатів розгляду звернень.

В ході опрацювання звернень знаходили підтвердження зазначені у них фактів, зокрема: забруднення р. Псел в м. Суми, засмічення на території м. Суми; рубки дерев біля Блакитних озер в м. Суми, на територіях Вирівської сільської ради Білопільського району, ДП «Конотопський агролісгосп» та ДП «Охтирське лісове господарство» виявились незаконними; виявлено порушення у діяльності підприємств м. Шостка, які здійснюють викиди в атмосферне повітря, ТОВ «Компанія «Еко-Енергія».

За результатами таких перевірок було вжито відповідні заходи реагування (матеріали направлялись до правоохоронних органів, порушників притягнуто до адміністративної відповідальності, розраховано збитки, надано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень, тощо).

І навпаки, деякі викладені у зверненнях факти при проведення перевірки не підтверджувались. Так, не було виявлено порушень в діяльності фірми «Зодіак» в м. Шостка, не підтвердилась і інформація про незаконне виробництво деревного вугілля на території заказника в Кролевецькому агролісгоспі, про незаконність рубки зелених насаджень в м. Білопілля.

Загалом за 1 квартал 2019 року опрацьовано 42 звернення, результати розгляду яких такі:

  • 14 – вирішено позитивно;
  • 16 – відмовлено у задоволенні (у зв’язку з відсутністю підстав для отримання згоди Мінприроди на проведення позапланових заходів);
  • 4 – дано роз’яснення;
  • 4 – направлено за належністю відповідно до статті 7 Закону України «Про звернення громадян»;
  • 4 звернення не підлягало розгляду відповідно до статті 8 Закону України «Про звернення громадян».

 

На сьогодні на розгляді та на контролі в Інспекції залишається 11 звернень, отриманих у I кварталі 2019 року, термін опрацювання яких ще не завершився.