22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 23 березня як Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день водних ресурсів.

Вода є джерелом життя для будь-якого живого організму на Землі. І хоча вона складається всього з 2 атомів водню і 1 атома кисню, її продовжують вивчати вчені, роблячи про неї нові відкриття.

Цікаві факти про воду:

  1. Людина без води може прожити не більше 5 днів.
  2. При зневодненні організму хоча б на кілька відсотків, людина буде відчувати сильну спрагу і занепад сил. Цікаво, що переїдання може стати однією з причин зневоднення.
  3. Наш організм складається з води більш ніж на 70%.
  4. Теоретично, якби всі льодовики розтанули на планеті, рівень води піднявся більш ніж на 60 м. З-за цього затопленими виявилися б 15% суші.
  5. В середньому кожна людина щорічно споживає приблизно 60 тонн води.
  6. При певних умовах вода може замерзати і при плюсовій температурі.
  7. Згідно з дослідженнями, вода успішно поглинає інфрачервону радіацію.
  8. На даний момент на нашій планеті близько 1 мільярда людей позбавлені можливості пити чисту воду. Тільки за останні 50 років із-за права доступу до води, у світі відбулося більше 20 військових конфліктів.
  9. В Антарктиці знаходиться самий холодний лід, а ось самим теплим льодом вважається Альпійський, так як його температура становить 0 градусів за Цельсієм.
  10. Близько 80% всіх захворювань передаються через воду. У зв’язку з цим кожен рік помирає приблизно 25 мільйонів чоловік. А це майже як населення Австралії!
  11. Незважаючи на те, що Земля більш ніж на 70% покрита водою, лише 1% є прісною.
  12. Найбільшою водоймою прісної води є озеро Байкал, що в Росії.
  13. Вченим вдалося довести, що вода має здатність запам’ятовувати інформацію.
  14. Медузи на 99% складаються з води.
  15. Новонароджені немовлята складаються з 80% води, в той час як у літньої людини її залишається лише близько 50%.
  16. В мантії Землі міститься у десятки разів більше води, ніж на її поверхні.
  17. В океанах вода має синій відтінок через розсіяний потік світла.
  18. Середня температура води на поверхні світового океану становить близько 17 градусів за Цельсієм. У той час як температура повітря в нижніх шарах над океаном – 15 градусів.
  19. Завдяки тому, що океани займають близько 70% поверхні Землі, вони обігрівають нижні шари атмосфери. Тим самим вони пом’якшують клімат.
  20. Щороку випаровується 1 трильйон тонн води. Це число виглядає, як одиниця з 12 нулями.
  21. У звичайному склянці води міститься близько 8 септілліонів молекул. Септілліон – це число, яке представляє собою одиницю з 24 нулями.
  22. У Тихому океані міститься 46% усієї кількості води на Землі. 23% води – в Атлантичному океані, 20% – в Індійському і 4% – у Північному Льодовитому.
  23. В Азербайджані існує різновид води, яка може запалюватися. Це відбувається з-за того, що у її складі міститься багато метану.
  24. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії.
  25. В Антарктиді знайдено озеро, яке не замерзає навіть при температурі – 50 градусів. А все із-за того, що в ньому забагато солі.
  26. За підрахунками вчених, ресурси світового океану можуть прогодувати близько 300 млрд. чоловік.
  27. В Найробі, столиці Кенії, вода в 10 разів дорожче, ніж в Сполучених Штатах Америки.