Стосовно ситуації, пов’язаної зі станом атмосферного повітря на території м. Шостка, внаслідок чого 05.02.2019 люди відчували неприємний різкий хімічний запах, Державна екологічна інспекція у Сумській області інформує

Протягом 05.02-07.02.2019 заходи державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання з даного питання Інспекцією не проводились, оскільки відсутні підстави для їх проведення відповідно до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Протягом 05.02-06.02.2019 звернення фізичних осіб щодо забруднення атмосферного повітря м. Шостка до Інспекції не надходили.

Проте, зважаючи на суспільний резонанс, з метою попереднього вивчення та аналізу ситуації, 06.02.2019 Інспекцією в оперативному порядку з’ясовувалась інформація стосовно орієнтовного місця та території розповсюдження неприємного хімічного запаху, результатів експрес-аналізу проведеного спеціалістами 2 державного пожежно-рятувального загону управління ДСНС України у Сумській області. Також, направлені запити до ряду суб’єктів господарювання м. Шостка стосовно надання інформації, щодо виробничих процесів, які здійснювались на підприємстві протягом 05.02-06.02.2019. Отримана інформація буде проаналізована, в т. ч. і на відповідність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Державна екологічна інспекція у Сумській області вкотре наголошує, що відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію у Сумській області, затвердженого Наказом Державної екологічної інспекції України від 28.09.2017 №652 (зі змінами, внесеними наказом Держекоінспекції від 22.11.2018 №249), Інспекція здійснює відбір проб та інструментально-лабораторні вимірювання показників складу та властивостей викидів стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря, а вимірювання вмісту забруднюючих речовин в межах житлової забудови, санітарно-захисних зон підприємств знаходиться поза межами повноважень Інспекції.

Керівний склад та співробітники Державної екологічної інспекції у Сумській області не надавали жодних офіційних коментарів з цього приводу представникам ЗМІ, більше того офіційно ніхто із ЗМІ не звертався до Інспекції за отриманням коментарів.

До уваги представників ЗМІ! Державна екологічна інспекція у Сумській області наголошує на необхідності заповнення примірної форми для отримання погодження керівництва Інспекції на надання будь-якої інформації для ЗМІ, виступів на радіо чи телебаченні, що затверджена Наказом Інспекції від 30.01.2019 № 10 “Про інформаційне наповнення та забезпечення роботи веб-сайту Інспекції” та опублікована на офіційному сайті Інспекції.

Офіційні коментарі стосовно ситуації щодо забруднення атмосферного повітря суб’єктами господарювання в м. Шостка будуть надані Інспекцією у разі проведення усіх заходів державного нагляду (контролю).