Інспекцією зафіксовано зниження вмісту кисню у р. Вир поблизу с. Горобівка

Після надходження до Державної екологічної інспекції у Сумській області звернення стосовно забруднення та загибелі риби в р. Вир Білопільського району, спеціалістами Інспекції з виїздом на місце було відібрано проби води в р. Вир на території с. Горобівка Білопільського району та проведено огляд території.

За результатами проведених спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції вимірювань показників складу та властивостей вод перевищень по гідрохімічних показниках у порівнянні з нормативами, затвердженими для водних об’єктів рибогосподарської категорії, не виявлено. Лише встановлено, що показник вмісту розчиненого кисню у воді значно менший за ГДК: за результатами вимірювань його вміст становить 1,5 мгО2/дм3 при ГДК для рибогосподарської водойми ≥4 мгО2/дм3. Зменшення вмісту кисню розчинного може бути спричинено природними факторами, які нерідко спостерігаються у зимовий період, коли водойми вкриті товстим шаром льоду.

Факт наявності загиблої риби в ході перевірки не підтвердився. В усній бесіді із заявником останній повідомив, що візуально забруднення р. Вир та загиблу рибу в річці він спостерігав у листопаді 2017 року, проте із заявою звернувся лише у лютому 2018 року.

Інспекція звертається до громадян з проханням оперативно повідомляти про випадки порушення вимог природоохоронного законодавства та виявлення негативних явищ, які можуть негативно пливати на довкілля.